Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πιθανή ανατροπή με παράταση – Οδηγίες για την εύκολη πληρωμή

0
11

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα (09/12) είναι αβέβαιο εάν θα υπάρξει παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2024. Η προθεσμία λήγει την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν έχει σχεδιαστεί προς το παρόν η παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των τελών, αναφέροντας ότι η χρήση νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στα αυτοκίνητα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν έχει εξεταστεί η πιθανότητα παράτασης και κάλεσε τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα πληρωμής που περιλαμβάνει QR Code στα ειδοποιητήρια. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας σκανάροντας τον κωδικό μέσω mobile banking ή να χρησιμοποιούν web banking. Η προθεσμία πληρωμής λήγει την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023, και όσοι δεν τηρήσουν την προθεσμία θα πληρώσουν πρόστιμο ισοδύναμο με τα τέλη.

Το σύστημα επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες να εξοφλούν ηλεκτρονικά τα τέλη κυκλοφορίας, είτε μέσω web banking είτε σε καταστήματα τραπεζών ή ΕΛΤΑ, χρησιμοποιώντας τον κωδικό πληρωμής.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και το ποσό των τελών. Συγκεκριμένα:

  • Για δίκυκλα ή τρίκυκλα Ι.Χ. ή επιβατικά Ι.Χ.: Πρόστιμο ισόποσο των τελών.
  • Για επιβατικά Δ.Χ.: Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών.
  • Σε περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, το πρόστιμο είναι μηδενικό.

Όσον αφορά τη διαδικασία θέσης ενός οχήματος σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδεθείτε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.
  2. Επιλέξτε ή καταχωρήστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία, καθώς και τα σχετικά στοιχεία όπως Τ.Κ., οδό και αριθμό.
  3. Δηλώστε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, που πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  4. Υποβάλετε την αίτησή σας. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, θα πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημείωση: Σε περίπτωση που ο χώρος στάθμευσης δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που καταχωρήσατε στην αίτηση, πρέπει να προμηθευτείτε προσωρινή πινακίδα άδειας κυκλοφορίας (Μ) για να μεταφέρετε το όχημα στον νέο χώρο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ.