Βέτο των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα

0
17

Οι ΗΠΑ απέρριψαν εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αγνοώντας εκκλήσεις από Άραβες συμμάχους και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αν και η προειδοποίηση του Αντόνιο Γκουτέρες περί κατάρρευσης της πολιτικής τάξης στη Λωρίδα της Γάζας δεν άλλαξε την θέση των ΗΠΑ, με βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας καταγράφει το 13-1.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα να απομακρυνθεί η Χαμάς, καθώς μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πόλεμο. Εκφράζοντας αντίθεση στην επαναλαμβανόμενη βία, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος μακροπρόθεσμα, όχι μόνο για την παρούσα στιγμή.

Η απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους ήρθε μετά από δραματικές καταστάσεις, αφού ήταν η 35η φορά που άσκησαν βέτο σε ψηφίσματα για το Ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς καταδίκασε το βέτο χαρακτηρίζοντάς το ανήθικο και απάνθρωπο.

Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός εντείνονται, ιδίως μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο από ομήρους στη Γάζα, κρατούμενους από το IDF. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε προειδοποιήσει για την κατάρρευση της δημόσιας τάξης στην περιοχή, ενώ διεκδικείται μια διαρκής λύση για τον επανειλημμένο κύκλο βίας.